Az autómentés története

Az autómentés története

Mint mindennek, az autómentésnek is megvan a maga különleges, egymás megsegítésén alapuló története. Ugorjunk vissza az időben, egészen az autózás megjelenésének kezdetéig.

Az első autósok

Amikor az első autósok feltűntek az utakon, akkor velük együtt a gépjármű útközben történő meghibásodásának fogalma is debütált.
A korai autósok gyakran még maguk is képesek voltak az enyhébb problémák elhárítására, a kisebb javítások elvégzésére. Azonban idővel az autók szerkezete egyre bonyolultabbá vált, ennélfogva javításuk is mind összetettebb lett. A sofőrök pedig már egyre kevésbé tudták saját kezűleg orvosolni a felmerülő problémákat. Ezért néhány korai helyi autós klub, tagjai támogatására, megpróbálta az autótulajdonosokat egymás segítésére ösztönözni. Kialakítottak egy olyan tagokból álló csoportot, akik szükség esetén segítettek egymáson. Egyes helyzetekben még készpénzt is tettek félre, vontató jármű bérléséhez. Valahol ezen a ponton született meg az autómentés, mint addig nem létező, de immáron nagyon is szükséges, vadonatúj szakma.

Az autómentés története
Az autómentés története

Autómentés a különböző országokban

  • Az Egyesült Királyság élen járt az autómentésben, hisz náluk már 1905-ben megalakult az első autómentő vállalkozás. Ez a társaság helyszíni javítási szolgáltatásokat kínált tagjainak. Szükség esetén pedig egy helyi garázsba vagy a sofőr otthonába vontatta a meghibásodott járművet.
  • Az Egyesült Államokban az Amerikai Autóipari Szövetség 1915 áprilisában kezdte meg az első közúti segélyszolgálatatást nyújtó tevékenységét.
  • Németországban valamennyivel később, 1927-ben kezdett hasonló ténykedésbe egy autóklub.
  • Hollandiában a „közúti őrszolgálat” csak egészen 1946-ban indította meg működését, a második világháború közbelépése miatt.

A segélyhívó telefonok bevezetése

Amikor a kommunikációs technológia fejlettsége már lehetővé tette azt, akkor néhány országban bevezették az út mentén elhelyezett segélyhívó telefonok hálózatát.
Az elmúlt években a mobiltelefonok széles körű elterjedése kiszorította a segélyhívó telefonok szükségességét.
Napjainkban…
Ma már nagyszámú cég nyújt autómentő szolgáltatást szerte a világon.
Az autómentés budapesti vállalkozásaként, büszkék vagyunk rá, hogy részesei lehetünk ennek a közösségnek. Örülünk, hogy képviselhetjük Magyarországon e nemes és emberközeli, egymás megsegítésén alapuló szakmát.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük